fce.dk
Søg efter:
blandede bolcher
Husk spredningen – sammensæt din aktieportefølje som en pose blandede bolcher

En god portefølje er som en pose blandede bolsjer. Der skal helst være lidt af det hele. Altså både de stærke, dem med lakrids, de sure og dem med jordbærsmag. Når talen er om aktier handler det på samme måde om ikke at lægge alle æg i samme kurv.

Det lyder enkelt, men det er det ikke helt. For at spænde vidt er det ikke nok bare at købe fire forskellige aktier. Du er nødt til først at undersøge om de alle er lavet af lakrids eller om de rent faktisk er forskellige. Fire vidt forskellige aktier kan sagtens, alle fire, være afhænge af eksempelvis prisen på olie. Det kan godt være at den ene er lidt mindre afhængig end den anden, men summa summarum er de ikke forskellige nok.

De er alle fire lavet af lakrids. Hvis oliepriserne stiger eller falder, vil alle fire aktier blive påvirket. Det vil sige at du bliver nødt til at undersøge hver eneste aktie du er interesseret i. Har du i forvejen aktier som på en eller anden måde har et link til oliepriserne, så må du vælge en anden aktie. Aktier kan også sammenlignes lidt enklere, uden at gå helt i dybden.

Du kan i første omgang se hvilken industri eller branche de tilhører. Sørg for at blande godt og spænde vidt. Hvis du både sikre dig at baggrund og industri eller branche ikke er identiske, så er der ret gode ods for en god portefølje.

Nye og gamle aktier

En tredje option er at se på aktiernes alder. Gamle aktier, fra gamle velestimerede firmaer er mere stabile. De giver ikke altid det store udbytte, til gengæld er de rimeligt sikre. Nye aktier er mere usikre. De kan give et godt udbytte, fordi de tilhører firmaer i vækst.

Til gengæld er de mere ustabile. Nye firmaer bliver ikke skabt for at gå konkurs. Desværre er det bare sådan at jo yngre et firma er, jo mere usikker er firmaets fremtid. Ikke alle overlever. Bland dine aktier. Invester i både nogen af de gamle og i de nye som du føler dig sikker på. Lidt af alt, giver den bedste portefølje.

Ren pebermynte i posen

Ulempen ved kun at have pebermynte i posen er, at hvis nu alle dine udbytteaktier på en eller anden måde tilhører eksempelvis beklædningsindustrien og industrien kommer i krise, så er det alle dine udbytteaktier som ryger. Derfor er ideen med de blandede bolsjer meget bedre. På den måde kan du vinde det ind på gyngerne, som du tabte på karrusellen. Sagt på en anden måde, du behøver ikke at tabe alt, men kun den lille del af din portefølje som tilhører beklædningsindustrien.

Du kan naturligvis investerer i aktier af andre årsager end ren profit. Hvis du har mange penge på bogen, kan du muligvis godt tillade dig at tænke på andet end bare at tjene flere penge. Du kan investere i den grønne dagsorden. Altså investering i fremtiden. Din og min fremtid.

Faktisk giver det god mening at investere med hjertet og i fremtiden. Hvis du alligevel har de penge du har brug for, kan du jo lige så godt investere i klodens overlevelse. Frem for at blive ved med at købe de politisk ukorrekte aktier med rod i kul og olie. Bæredygtighed og cirkulær økonomi er under alle omstændigheder fremtiden.

Investering for sjov

Investerer du bare som hobby behøver du ikke at undersøge hver eneste aktie helt i bund. Hvis du er i gang med en uddannelse og bare vil investere for sjov, kan du sagtens gøre det uden at bruge hundrede timer på research. Du lærer meget om at investere, bare ved at gøre det.

Vælg med hjertet. Vælg rigtig gerne aktier med grøn dagsorden. Hold øje med din investering. Hen af vejen finder du ud af om den var god eller skidt. Under alle omstændigheder har du jo bidraget til at sikre fremtiden for menneskeheden, bare ved at investere i den.

Bæredygtighed og cirkulær økonomi er under alle omstændigheder fremtiden, så du kan lige så godt kaste dig ud i det. bedre nu end senere. Når du investerer for sjov, eller som hobby, kan du lige så godt forsøge at gøre en forskel.

økonomisk uafhængig ved hjælp af investeringer
Guide til at blive økonomisk uafhængig ved hjælp af investeringer

Denne guide er lavet i samarbejde med aktieskole.com

De fleste mennesker drømmer om økonomisk uafhængighed. At kunne troppe op på chefens kontor med opsigelsen i hånden med vished om, at man aldrig skal løfte en finger i sit arbejdsliv igen. Og fremfor at arbejde, kunne man så rejse verden rundt, lære et nyt sprog eller noget helt tredje.

Men ligesom de fleste mennesker drømmer om dette, forbliver det hos de fleste også blot dette. En drøm. Men sådan behøver det ikke at være. Der findes rent faktisk mennesker der netop det. Også uden at have vundet i lotto, eller at have arvet fra en rig onkel i USA.

Hvordan gør man tænker du så nok? Eftersom mange mennesker stadig er at finde på arbejdsmarkedet, er en ting er sikkert. Det er ikke let.

Sæt dig nogle mål

Økonomisk uafhængighed indebærer, at du ikke er afhængig af at skulle tjene penge fra et almindeligt arbejde. Det lyder måske lige ud af landevejen at skulle sætte sig mål for, når man ved det, men eftersom der findes mange måder at leve livet på, er det alligevel vigtigt med nogle mål for processen.

Det første du skal finde ud af, er hvilken livsstil du gerne vil leve. Er du typen, som kan nedskalere dit forbrug til kun det allermest nødvendige? Eller er du måske typen, som gerne vil ud i verden for at opleve den og alt hvad den har at byde på. Det er væsentligt at vide, da vejen til økonomisk uafhængighed er meget forskellig, alt efter hvad du gerne vil.

Ønsker du et liv med luksus, kan det godt tage længere tid at nå det endelige mål, medmindre du er utroligt heldig. Omvendt kan du også gøre projektet langt mere kortsigtet og realistisk, hvis du er klar til at skære en masse ekstra fornødenheder ud af dit liv.

Herefter skal du finde ud af, hvor hurtigt du vil opnå dette. Er det inden for de næste 10 år, eller længere ude i fremtiden?

Og til sidst skal du også gøre op med dig selv, om du gerne vil forlade arbejdsmarkedet helt, eller om du vil beholde dit job som en ekstra indkomst. Hvis du kan se dig selv fortsætte i dit nuværende job, og samtidig ikke vil leve et liv med begrænsninger, kunne denne løsning nemlig være en mulighed. Nemlig at leve af din passive kapitalindkomst fra dine investeringer, og så have ekstra luft i økonomien til hvad end du har lyst til pga. dit job.

Brug tid på at sætte dig ind i tingene

Selvom du, forståeligt nok, ikke kan vente med komme i gang med investeringerne, så du hurtigere kan nå dine mål, er det alligevel vigtigt lige at trække håndbremsen.

Det er nemlig sådan i livet, at inden du begiver dig ud i noget nyt og spændene, er det vigtigt, at du har en eller form for baggrundviden inden du begynder.

At investere i aktier, krypto osv. Kan være et værre cirkus. Ligesom i showbusiness, går tingene hele tiden op og ned. Derfor er det vigtigt at have lavet en investeringsstrategi.

Her spiller de mål, du satte dig tidligere ind. For hvor hurtigt vil du gerne opnå dine drømme, og er du villig til at tage risikoer. Alt dette spiller ind i hvilken strategi, som passer bedst til dine behov.

Når du så har valgt hvilken strategi, som du vil investere ud fra, er det tid til at sætte dig ind i markederne. Hvad er de seneste trends? Hvad siger de trends, om hvor markederne er på vej hen? Et godt eksempel, kunne være trenden om at investere i grøn omstilling. Altså at man køber aktier eller lignende, i virksomheder, der har specialiseret sig inden for et område der hjælper den grønne omstilling. Den grønne omstilling har fået mere og mere opmærksomhed det sidste årti, fordi folk gerne vil have gjort noget ved klimakrisen. Det betyder at flere og flere virksomheder, har investeret penge i nye teknologier, som man, i fremtiden håber, kan hjælpe.

Kigger man konkret på energiområdet, regner mange med at sol- og vindenergi er fremtiden. Derfor kunne det være oplagt at investere i disse ting. Vil du gerne vide mere om ting som det, der er blevet nævnt, kan du læse mere på denne side https://aktieskole.com/.

Start småt ud

Nu er du endelig klar. Du har sat dig en masse gode mål for, hvad du gerne vil opnå. Du har lagt en genial plan for, hvordan du har tænkt dig at gøre det, og der er ingen, der ved mere om, hvad der rører sig i keramikindustrien end dig. Det er på tide at investere det hele på en gang.

Hvis du tænker sådan, kan jeg sagtens forstå dig. Men som det gode gamle ordsprog lyder, skal man lære at kravle før man kan gå.

Som med så mange andre ting, er den bedste læremester praktisk erfaring, uanset hvor meget du ellers har læst op på tingene. Af den årsag er det også en god idé at starte stille og roligt ud, for så senere hen at udbygge din portefølje, som du gradvist får mere og mere erfaring.

Spar op løbene

Det skulle meget gerne give sig selv, men i tilfælde af, at det ikke gør, tåler det alligevel at blive nævnt her. Spar op løbene.

Som tidligere nævnt går det hele tiden op og ned på aktiemarkedet, og på alle andre markeder for den sags skyld.

Derfor er det også uhyre vigtigt, at du sørger for at få polstret en god opsparing op, så du ikke kommer til at stå helt uden penge en dag. Det er trods alt, de penge som du har planlagt at leve af resten af dit liv. Og selvom tingene går godt nu, kan det altid vende.

Vær ikke bange for at ændre ting – men hold fast i din strategi

Du har nu været i gang længe. Det hele har gået efter den meget nøje plan, som du har lagt helt indtil nu. Men nu går det pludselig ikke så godt. Investeringerne som tidligere, har givet et flot afkast, gør det ikke mere.

Har strategien slået fejl? Chancerne er, at det er investeringerne fremfor strategien, som den er galt med. Tingene kan gå hurtigt, og der kan være alverdens årsager til, hvorfor det pludselig går ned fremfor op. En fabrik kan være blevet ramt af en naturkatastrofe, eller verden kan blive lukket ned af en pandemi. Det er ikke til at spå om.

Kan du se det ske, er det dog vigtigt, at du er i stand til at sadle om, således at du ikke taber penge. Det sker ofte at noget uforudset, stikker en kæp i hjulet, men det er ikke noget som du skal være bange for. Det er bare vigtigt, når du sadler om, at du holder dig til den strategi du lavede i første omgang, så nye spontane indskydelser eller panikløsninger ikke spænder ben for dig. Klik her for at lære mere om det.

Hav en god backupplan at falde tilbage på

Som vi har set det under covid-19 pandemien, kan ting der ude af vores hænder, hurtigt få sat en stopper for noget der ellers har gået glimrende. I tilfælde af, at det skulle ske for dig, er det vigtigt at du har noget at falde tilbage på, såfremt at din plan ikke lykkedes.

Du skal ikke lade dig slå ud, hvis det ikke gør. Det er ikke alle mennesker, som lykkedes med at blive økonomisk uafhængige, men langt de fleste kan sagtens få et godt og lykkeligt liv alligevel.