Mange overvejer at tage lån til deres investeringer, men det kan i værste tilfælde blive en dyr affære. Der findes mange lånemuligheder, som er skræddersyet til investeringer, hvilket potentielt kan give et fornuftigt afkast.
Men er det en god ide at låne til sine investeringer? Hvilke faldgruber er der og findes der alternativer? I denne artikel vil vi komme ind på, hvad du skal være opmærksom på, før du tager et lån til dine investeringer.
Hvad kan man investere i?
Der er mange forskellige ting, som man kan sætte sin formue i, hvis man gerne vil se den vokse. Aktier, boligmarkedet, obligationer og endda urer er blevet populære investeringsaktiver. Hvis du i forvejen har en betragtelig formue stående, så er det en fantastisk ide at investere.
I stedet for at dine penge står i banken og samler støv, og i værste tilfælde falder i værdi, så kan du sætte dem i et aktiv og vokse din formue.
Hvis man ikke har nogen formue
Investeringsaktiver har en pris. Du kan ikke sætte 100 kr i en aktie og forvente, at få et afkast på flere tusinde kroner. Hvis det skal give mening, så kan du regne med at skulle lægge mindst 50-100.000 kr. Hvis det ikke er penge, som du har liggende, så kunne det være fristende at tage et lån.
Lånte penge skal naturligvis betales tilbage. Der er forskel på, hvor hurtigt de penge skal betales tilbage og hvor mange renter, der kommer på. Det vil sige, at du ender med at betale mere end du ren faktisk låner.
Du skal kunne tjene pengene ind igen
At tage et lån til investeringer betyder, at du har en forudsætning om hurtig at tjene pengene hjem igen. Hvis ikke så kommer du pludselig i gældsproblemer. Derfor skal du både overveje, hvilke investeringsaktiver du vælger, men også hvilket type lån, du vælger.
Kviklån er for eksempel en farlige størrelse. Du får hurtig pengene ind på kontoen, men de skal også hurtigt betales tilbage igen. De fleste investeringer er nogle, som skal vækste over flere år, så du har potentielt ikke mulighed for, at betale dit kviklån tilbage til tiden. Du kan se en oversigt over kviklån her og overveje dine muligheder.
Sikre og usikre investeringsaktiver
At investere er et sats. Selvom du har aktier i kikkerten, som synes at stige eksponentielt, så kan du aldrig vide dig sikker på, hvordan markedet ser ud om et par år. Hvis du først har lånt en formue, så skal du vide dig sikker i, at du kan tjene pengene ind igen - og gerne med et betragteligt overskud, så du også selv kan få en god sum ind på kontoen.
Ellers har du bare lånt penge for at skylde det hele tilbage igen. Investeringer skal altså give mening, og det kan godt være svært at vide sig sikker. Derfor er det et stort sats at låne penge til en investering.
Vi vil komme ind på nogle af de investeringsaktiver, som det måske godt kan betale sig at låne penge til.
Luksusure
Du kan gøre dig selv en tjeneste ved at læse op på lektien. Kig efter investeringsaktiver som historisk set kun er steget i værdi. Det kunne for eksempel være luksusure. Luksusure er en af de eneste investeringsaktiver, som udelukkende er steget i værdi gennem mange år. Luksusure kan godt koste mange hundrede tusinde kroner, men de betaler sig også tilbage. Dog skal du investere i mindst 5-6 år, før du kan sælge uret igen til en betragtelig højere pris.
Boliginvestering
En investering i boligmarkedet er en god ide, hvis du alligevel selv har tænkt dig at bo der. Husleje er penge lige ud af vinduet, men hvis du betaler af på et køb, så går pengene i stedet til en form for "opsparing", som i sidste ende kunne betale sig tilbage. Et lån til en bolig er altså ikke nogen dårlig ide. Formentlig kan man sælge boligen igen for mere, end man har betalt. Dog skal man være opmærksom på, hvordan boligmarkedet bevæger sig, og hvilken betydning variabler som inflation kunne have på ens bolig.
Start-ups
Der er penge at hente ind igen, hvis man investerer i virksomheder. En start-up er rimelig billig at investere i, men der er gode penge at hente ind igen. Selvfølgelig er der en risiko involveret, hvis ens start-up går konkurs. Man skal altså føle sig sikker i sin sag, før man melder sig til Løvens Hule. Hvis du er klog på iværksættermiljøet, så kunne du sagtens få succes med et start-up, hvis du har et realistisk og unikt koncept, som du føler dig sikker i.
Du kan aldrig garantere din succes
De ovenstående investeringsaktiver er blot til inspiration. Det er aldrig til at sige, hvordan din investering kommer til at klare sig i fremtiden. Derfor er det svært at sige, om det er en god ide, at låne penge til sin investering.
Vi anbefaler kraftigt at du læser grundigt op på lektien, spørger til råds i banken og ikke mindst følger din mavefornemmelse. Det er alt for let i dag at låne penge. Med et tryk på en knap, så kan du få penge ind på din konto efter 2 minutter. Det er naturligvis rigtig fristende, men du skal træde varsomt, når det kommer til lån. Overvej om der er bedre alternativer for dig, så du ikke kommer i knibe med renteafgifter eller gæld.
Du skal også være opmærksom på, at forskellige lånemuligheder har forskellige beløb, løbetid og renter. Du bør altid læse det med småt og lade dig rådgive, før du vælger din lånemulighed, så du ikke pludselig står med en grim overraskelse.
Alternativer til at tage et lån
Så lad os snakke om hvilke alternativer, der findes til at tage et lån. Den sikreste, men nok også den mest kedelige vej er at starte sin egen opsparing. Når pengene kommer ud af din egen lomme, så skal du ikke bekymre dig om renteafgifter.
Start med at skabe nogle huller i dit budget, hvor du kan trække penge ud hver måned til at sætte på en opsparing. Det kommer til at tage tid og dedikation, men med de rette midler, så kan du godt skrabe en betragtelig sum penge sammen til en mindre investering.
Hvis du har en god ven eller et familiemedlem, som har lyst til at slå pjalterne sammen, så kan I overveje at investere jeres penge sammen og dele afkastet. På den måde kan du komme lidt hurtigere i gang med at investere. Det er måske ikke lige så spændende, som at tage et hurtigt lån, men det er om ikke andet mere sikkert.