blandede bolcher

Husk spredningen – sammensæt din aktieportefølje som en pose blandede bolcher

En god portefølje er som en pose blandede bolsjer. Der skal helst være lidt af det hele. Altså både de stærke, dem med lakrids, de sure og dem med jordbærsmag. Når talen er om aktier handler det på samme måde om ikke at lægge alle æg i samme kurv.

Det lyder enkelt, men det er det ikke helt. For at spænde vidt er det ikke nok bare at købe fire forskellige aktier. Du er nødt til først at undersøge om de alle er lavet af lakrids eller om de rent faktisk er forskellige. Fire vidt forskellige aktier kan sagtens, alle fire, være afhænge af eksempelvis prisen på olie. Det kan godt være at den ene er lidt mindre afhængig end den anden, men summa summarum er de ikke forskellige nok.

De er alle fire lavet af lakrids. Hvis oliepriserne stiger eller falder, vil alle fire aktier blive påvirket. Det vil sige at du bliver nødt til at undersøge hver eneste aktie du er interesseret i. Har du i forvejen aktier som på en eller anden måde har et link til oliepriserne, så må du vælge en anden aktie. Aktier kan også sammenlignes lidt enklere, uden at gå helt i dybden.

Du kan i første omgang se hvilken industri eller branche de tilhører. Sørg for at blande godt og spænde vidt. Hvis du både sikre dig at baggrund og industri eller branche ikke er identiske, så er der ret gode ods for en god portefølje.

Nye og gamle aktier

En tredje option er at se på aktiernes alder. Gamle aktier, fra gamle velestimerede firmaer er mere stabile. De giver ikke altid det store udbytte, til gengæld er de rimeligt sikre. Nye aktier er mere usikre. De kan give et godt udbytte, fordi de tilhører firmaer i vækst.

Til gengæld er de mere ustabile. Nye firmaer bliver ikke skabt for at gå konkurs. Desværre er det bare sådan at jo yngre et firma er, jo mere usikker er firmaets fremtid. Ikke alle overlever. Bland dine aktier. Invester i både nogen af de gamle og i de nye som du føler dig sikker på. Lidt af alt, giver den bedste portefølje.

Ren pebermynte i posen

Ulempen ved kun at have pebermynte i posen er, at hvis nu alle dine udbytteaktier på en eller anden måde tilhører eksempelvis beklædningsindustrien og industrien kommer i krise, så er det alle dine udbytteaktier som ryger. Derfor er ideen med de blandede bolsjer meget bedre. På den måde kan du vinde det ind på gyngerne, som du tabte på karrusellen. Sagt på en anden måde, du behøver ikke at tabe alt, men kun den lille del af din portefølje som tilhører beklædningsindustrien.

Du kan naturligvis investerer i aktier af andre årsager end ren profit. Hvis du har mange penge på bogen, kan du muligvis godt tillade dig at tænke på andet end bare at tjene flere penge. Du kan investere i den grønne dagsorden. Altså investering i fremtiden. Din og min fremtid.

Faktisk giver det god mening at investere med hjertet og i fremtiden. Hvis du alligevel har de penge du har brug for, kan du jo lige så godt investere i klodens overlevelse. Frem for at blive ved med at købe de politisk ukorrekte aktier med rod i kul og olie. Bæredygtighed og cirkulær økonomi er under alle omstændigheder fremtiden.

Investering for sjov

Investerer du bare som hobby behøver du ikke at undersøge hver eneste aktie helt i bund. Hvis du er i gang med en uddannelse og bare vil investere for sjov, kan du sagtens gøre det uden at bruge hundrede timer på research. Du lærer meget om at investere, bare ved at gøre det.

Vælg med hjertet. Vælg rigtig gerne aktier med grøn dagsorden. Hold øje med din investering. Hen af vejen finder du ud af om den var god eller skidt. Under alle omstændigheder har du jo bidraget til at sikre fremtiden for menneskeheden, bare ved at investere i den.

Bæredygtighed og cirkulær økonomi er under alle omstændigheder fremtiden, så du kan lige så godt kaste dig ud i det. bedre nu end senere. Når du investerer for sjov, eller som hobby, kan du lige så godt forsøge at gøre en forskel.